Rio de Janeiro – Kenderesi Tamáson  ámul az egész világ!

 Kenderesi Tamás

A magyar tini csodaúszó szárnyalására, hogy egy nap alatt kétszer is legyőzte a 19-szeres világbajnok Michael Phelpset (31), mindenhol felkapták a fejüket. A nemzetközi sajtóban nem győzik dicséri.

Mindenkit meghökkentett, hogy szinte a semmiből érkezett ez a vagány magyar fiú és a legjobb idővel jutott be a 200 méter pillangó olimpiai döntőjébe. Tette ezt úgy, hogy a címvédő dél-afrikai Chad LeClost (24), a világbajnok Cseh Lászlót (30), valamint példaképét Michael Phelpset is megelőzte.

A külföldi orgánumok szenzációként tálalják a magyar úszó riói teljesítményét.

Ki számított erre? Kenderesi Tamás megnyerte az elődöntőt, Phelps kissé meglepettnek tűnik.”

Kenderesi Tamás, a pillangókirályfi

Akárcsak tavaly, megint meglepetéssel ért véget az országos bajnokságon a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője: Cseh László és Biczó Bence is a vert mezőnybe került; a tizenkilenc esztendős Kenderesi Tamás győzött.

Méghozzá kiváló 1:54,79-dal, amely a 2015-ös világranglistán a második legjobb (azóta az universiadén ugyanennyit ért el az orosz Jevgenyij Koptelov). A Tolna megyei Aparhantról származó, ma már Pécsett lakó Kenderesi tavaly Dordrechtben ifjúsági Európa-bajnoki címet nyert (1:56,74), majd Nandzsingban, az ifjúsági olimpián pillangózott a leggyorsabban (1:55,95). Nagy feltűnést keltett, amikor Győrben Gyurta Dániellel egymás kezébe csaptak, megfogadva, hogy jövőre Rióban mindketten olimpiai bajnokok lesznek.

kenderesi

Tari Imrének, a PSN Zrt. edzőjének jó szeme volt: meglátta Tamásban a tehetséget. Pedig akadt, aki el akarta tanácsolni a gyereket.

„Tíz éve úszik nálam. Folyamatosan erősödött. Először háton kezdett, azután ráérzett a pillangó ritmusára. Most száznyolcvanöt centi magas, negyvenötös a lába. Remélem, még nő, bár karjának a fesztávolsága már jó nagy. Szorgalmas, szeret edzeni, bírja a terhelést, eredményközpontú; mindig voltak álmai, amelyeket megpróbált teljesíteni. “


Kovács Dávid

Kovács Dávid a Generál-Insped Kft. lovaival verseng, ő második lett a rövidtávú országos magyar bajnokságon. Jövőre szeretne vébén szerepelni, vannak minősített lovaink, amelyekkel kvalifikálhatja magát. Az ő támogatója és felkészítője cégünk – tette hozzá a nemzetközi árufuvarozással foglalkozó vállalkozás tulajdonosa Bányai Béla.

Az aparhanti Kovács Dávid

A távlovas sportról tudni kell, hogy egy gyötrelmes, maraton jellegű sportág. Nem egy stadionon belül zajlik a verseny, ahol a nézők könyökölve, sörözgetve nézik a viadalt. A távlovaglás egy elhaladó sportág. Erdőn-mezőn lovagolnak a versenyzők, s csak az orvosi ellenőrzésekre térnek be a pályára. Minden pihenőnél a lovak általános állapotát nézik. Ha valamelyik paraméternek nem felel meg, kizárják a lovast. Az ilyen típusú versenyekre a legalkalmasabbak az arab lovak és keverékei.

kovacsdavid

A távlovaglás a hobbi és a versenysport közötti átmenet. Sokan azért választják, mert szeretnek túrázni, szép tájakon kikapcsolódni. Ezért találták ki a távlovaglást, amelyben ilyen körülmények között lehet versenyezni. A sportot igazából az arabok művelik magas szinten, de Franciaországban és Spanyolországban is nagy hagyományai vannak.

Négy forduló után hirdettek győztest

A versenyeket Kaposváron, Cecén, Izsákon, Hetvehelyen és Cecén bonyolították le. A magyar távlovagló- és távhajtó bajnokság junior korosztályának négy állomásos (Bábolna, Solt, Bükkösd, Tiszakécske) . Kovács Dávid Tobruk nevű lova nyergében a felnőtt magyar ob-n C1 kategóriájában (40 km) – a négy fordulót a junioroknál említett  helyszíneken bonyolították le – 145 ponttal szerzett ezüstérmet.


Palkó Andrásné sz. Fábián Zsuzsanna

Népdalénekes és mesemondó, a Népművészet Mestere

zsuzsineni1928. december 7-én született Andrásfalván. Aparhanton települt le, majd Izménybe ment férjhez, három gyermeke született, ma Aparhanton él. Tagja volt az izményi és az aparhanti hagyományőrző csoportnak. Többször részt vett a Tolna Megyei Cinege Madár Népdaléneklési Versenyen. 1977-ben bejutott a II. Vass Lajos Népzenei Verseny gálájára. 1996-ban kapta meg a bukovinai székelyek kultúrájának őrzéséért a Népművészet Mestere díjat, majd 1998-ban a Sebestyén Ádám-díjat.


Csiszér Antal

Bonyhádon született 1959-ben. Aparhanton él gyermekkorától.
A művészetnek ezzel az ágával már egész kisgyermekként megismerkedett apja jóvoltából.
Többszöri unszolása ellenére sem volt hajlandó ecsetet fogni a kezébe, inkább a karikatúra jellegű rajzolást kedvelte.

A ’80-as évek végén egy bélyeg akadt a kezébe, ami annyira megtetszett, hogy lemásolta.
Kedvet kapott ettől és azóta is az önképző iskolájába jár, megismerkedett az alapanyagokkal,
a színek keverésével és az ecsetkezeléssel.
Ebből látható most egy kis ízelítő. Elsősorban kedvtelésből ülö a festőállvány elé,
valamint barátok, ismerősök megajándékozása céljából.

„A festés megnyugtat, örömet okoz, remélem mások számára is.”
Csiszér Antal


 

Az aparhanti  kisgazdák a múlt század végétől jeleskedtek a bonyhádi tájfajta szarvasmarha tenyésztésében, több helyen még látjuk szép istállóikat.